همه چیز در مورد دندان عقل نهفته
دندان عقل با توجه به ویژگی های متفاوت خود، با نام های مشخصی شناخته می شود. یکی از این نام ها دندان عقل نهفته است. چنین اسمی بیانگر مخفی بودن دندان عقل است. در انتهای ردیف دندانی و جایی که دو فک به هم می رسند، محل رویش دندان عقل قرار دارد. در مواردی که این دندان به دلیل شرایط دندان ها، کوچک بودن فک و جهت رویش نامناسب، نتواند از لثه خارج و به سمت بالا بیاید به عنوان دندان عقل نهفته باید تحت درمان قرار بگیرد. در حالت عادی همگی از مشکلات دندان عقل آگاه هستیم، اگر این دندان به صورت درونی و پنهانی باشد، به مراتب مشکلات و خطرات آن بیشتر می شود. پس علاوه بر اینکه در مورد نحوه تشخیص آن باید اطلاعات کاملی داشته باشیم، جهت درمان هرچه سریعتر نیز باید اقدام نماییم.
علائم وجود دندان عقل نهفته
اگر فرد در قسمت انتهایی دهان خود با مشکلاتی مانند درد شدید، عفونت و تورم مواجه شود در صورتی که دندان های او سالم است، می تواند عاملی برای وجود دندان عقل نهفته باشد. برای تشخیص دقیق در این مرحله باید به دندانپزشکی مراجعه کنید و معاینات اولیه و عکس برداری را انجام دهید.
مشکلات ناشی از آن
این دندان انتهایی در موقعیت بسیار حساسی قرار می گیرد که امکان نظافت آن وجود ندارد و از طرفی بخاطر اینکه درون لثه است به بافت لثه و نواحی اطراف فشار زیادی وارد می کند. این موقعیت سبب می شود مشکلات زیر برای فرد بوجود بیاید :
- درد و ورم در لثه : با شروع رشد دندان این درد شروع می شود و مدتها با شما خواهد بود. خوردن و آشامیدن را سخت می کند و با کوچکترین فشاری درد آن افزایش پیدا می کند. رشد دندان به لثه و بافت آن فشار زیادی وارد می کند.
- پوسیده شدن دندان : عدم امکان نظافت و مسواک لثه در قسمت انتهایی، فشار زیاد به بافت ها و .. از جمله عوامل ایجاد عفونت در این ناحیه می باشند که منجر به پوسیده شدن دندان عقل نهفته و دندان جانبی آن می شود.
- اعمال فشار به سایر دندان ها از سمت دندان عقل نهفته بسیار بیشتر از حالت دیگر است. چرا که در این حالت دندان نزدیک به حالت افقی رشد می کند و به راستای عمودی دندان کناری نیرو وارد می کند. به همین شکل به صورت دومینو وار همه دندان ها را به هم فشار می دهد. اگر فضای بین دندان ها کم باشد دندان ها منحرف می شوند و روی هم قرار می گیرند که علاوه بر خراب شدن دندان ها ظاهر نامناسبی نیز به فضای دهان فرد می دهد.
- ایجاد کیست در موارد محدود از دیگر مشکلات این دندان می باشد. عاملی که تخریب و پوسیدگی سایر دندان ها را به همراه خواهد داشت و انجام فرآیند درمانی را بسیار دشوار می کند.
عمق دندان عقل نهفته
یک اصطلاح تخصصی است که بیشتر از اینکه مراجعه کننده به اطلاعات مربوط به آن نیاز داشته باشد، دندانپزشک با آن سر و کار دارد. این اطلاعات کمک می کند برای انجام درمان و فرآیند درمانی مسیر درست تری توسط دندانپزشک انتخاب شود. برای تعریف عمق دندان نهفته نسبت به پلان اکلوزال (cant occlusal )، آنها را در سه دسته بندی یا کلاس متفاوت به شرح زیر قرار می دهند :
- کلاس A: حالت نرمالی که دندان محدود به استخوان نیست و پلان اکلوزال دندان نهفته با پلان اکلوزال دندان کناری هم سطح می باشد.
- کلاس B : در این دسته دندان هایی قرار می گیرند که نه به طور کامل خارج از محدوده استخوانی هستند و نه به طور کامل محدود شده اند. فقط قسمتی از دندان پایین تر از محل اتصال CEJ است.
- کلاس C : دندان های نهفته ای که در این کلاس قرار دارند به صورت کامل در محدوده استخوانی قرار می گیرند و هیچ بخشی از آن خارج نشده است. پلان اکلوزال این نوع از دندان ها با پلان اکلوزال دندان مجاور هم راستا نمی باشند.
با انجام معاینات و عکس برداری کامل از دندان، دندانپزشک تشخیص می دهد که وضعیت دندان بیمار در کدام کلاس قرار دارد و برای درمان آن کشیدن دندان مناسب است یا باید جراحی صورت بگیرد.